Ultima noapte inainte de examen

Ce faci în “Ultima noapte” înainte de examen, când mai ai doar câteva ore la dispoziţie? Mai important: ce faci când nu mai ai nici un chef să înveţi în sesiune? Iată mai jos câteva trucuri ca să înveţi mai eficient atunci când de asta nu îţi mai arde. Unele serioase, altele mai haioase.

1. Metafora Matrix. În filmul Matrix, Neo şi Morpheus se conectau la Matrice, şi pentru acea perioadă de timp, nu mai « lucrau » cu corpul, ci doar cu mintea. A învăţa este o astfel de perioadă în care lucrezi cu mintea.

Dar mintea are alte reguli, alte feluri de efort decât efortul fizic. Trebuie să le înveţi, să înveţi să îţi cunoşti propria minte. Şi mai ales trebuie să nu faci comparaţii între efortul fizic şi cel intelectual – iată de ce simplul efort de voinţă nu merge pentru învăţat, aşa cum merge când trebuie să speli vasele sau să faci curat în casă.

Degeaba spui « vreau », cu cât spui asta mai mult cu cât mintea se blochează. Eficienţa în gândire este tocmai o anti-eficienţă.

Se aplică şi aici conceptul de hiper-intenţie al lui Viktor Frankl : dacă « vreau » să învăţ rezultatul e că nu mai învăţ. Dar dacă încep să citesc, un rând, două, o pagină, într-un moment neprogramat şi într-un loc neobişnuit (bucătărie, balcon, pe scara blocului) în timp textul se mută încetul cu încetul în mintea mea, ideile şi argumentele se mută la mine, ca într-un transfer făcut pe nebăgare de seamă.

Nimeni nu poate să planifice perioada în care mintea mea este atentă: tot ce pot face este ca, în clipa în care îmi dau seama că mă uit la litere în loc să fiu, aşa cum ar trebui, «plecat printre rânduri», ei bine las totul aşa şi fac o pauză.

2. Trecerea de sofismul « Trebuie să învăţ ». În clipa în care îţi spui Trebuie, mintea se blochează. De aceea e bine – decât să înveţi în ultimele 2 zile, să aduni momente în care înveţi « pe furiş », pe neobservate, în metrou sau aşteptând să se fiarbă mâncarea.

3. E nevoie de un Ritual pentru a învăţa. Cutare cană de ceai sau de cafea. O haină anume. Cutare terasă sau cafenea unde merg dimineaţa sau seara pentru o oră, să citesc în linişte.

4. Muzică convexă şi muzică concavă. Sunt muzici care vin peste tine şi îţi atrag atenţia, sunt muzici care îţi fac loc şi te ajută să te concentrezi – de regulă muzică instrumentală. Eu propun un Playlist de Sesiune pentru fiecare sesiune: o listă de melodii care dă semnalul că eşti în moment de învăţare.

5. Începi să pregăteşti petrecerea de mâine seară.

6. Unusual. Aristotel învăţa mergând, Goethe în picioare. Nu zice nimeni că trebuie să învăţăm la birou. E treaba mea să găsesc Locul care mă blochează, de regulă cel cu care m-am obişnuit de când sunt mic sau din liceu, şi apoi Locul care mă eliberează. Să găsesc pentru mine Modul Potrivit de aranjare a cursurilor, a foilor, a luminii.

7. 30 de minute. Soluţia limită pe care o spun studenţilor, când chiar trece timpul şi vezi că nu te apuci deloc de treabă. Scoţi un mare ceas deşteptător şi îl pui la câte 30 de minute. 30 de minute film sau serial, 30 de minute citeşti, şi tot aşa. Filmul îţi ritmează voinţa, în acest caz, dacă tu nu o ai deloc.

8. Bei multă apă, nu cafea.

9. Atunci când citeşti şi înţelegi, se întâmplă o adevărată « minune », de fapt. Iar minunile nu se pot controla. Aşa că măestria în a învăţa stă în arta pauzelor. Multe şi dese. Mai precis, dacă te gândeşti « Când mă apuc de citit? » nu o vei face niciodată. Dar dacă te focusezi, în mod paradoxal, pe pauze, atunci în mod firesc îţi dai seama că ai văzut destule filme şi ai fumat destule ţigări. Parcă ar merge 5 minute de citit.
Apoi iar pauză. Pauza o poţi controla, poţi spune sincer că ai făcut pauză, şi revii. 15 minute. Iarăşi pauză. Cititul reia un ritm firesc dacă nu te preocupi de citit, ci de pauze.

10. Ca student, învăţatul e job-ul tău. Nu zic că trebuie să fii un angajat model, dar că orice adult care lucrează nu face doar ce îi place. Dar mărog, după ce îşi termină treaba ia banii şi merge la Ski: aşa şi studentul, ia nota şi apoi merge la terasă fericit să aprofundeze subiectul cu colegii.

11. Te poziţionezi corect faţă de profesor: în mod normal el studiază cărţile alea de peste 15 ani, tu doar de două zile sau o lună. Deci nu ai cum să « îi iei faţa », şi asta le linişteşte. Dar ai cum să « iei faţa » colegilor: profesorul ia mereu pulsul clasei, generaţiei, şi dacă eşti undeva peste media orelor învăţate de colegii tăi nu ai de ce să te temi.

12. Dai un tur pe Facebook şi te umpli de bucurie când vezi că toţi colegii tăi sunt la fel de nefericiţi ca tine.

13. Îţi găseşti o mică ocupaţie concretă – speli vase, coşi, sau faci ordine în agende sau acte. Ordinea în acte e o activitate care te duce cu mintea foarte departe de învăţat, şi te odihneşte mai mult decât două ore de Stăpânul Inelelor. Si faci chestia aia tot la douăzeci de minute.

14. Îţi spui sau tocmai îţi dai seama că viaţa şi succesul sunt făcute din momente de fineţe, să zicem de subtilitate, dar nevăzute de nimeni, din eforturi fine şi invizibile, dar că asta e viaţa, mai ales astăzi. Nimeni nu va şti cât de mult te-ai chinuit ca să mai înveţi şi cursul 10 pe la ora 3 noaptea: dar în acea clipă te-ai decis că tu mai stai, mai rezişti, că de fapt tocmai te trezeşti şi tocmai te apuci de treabă deşi plănuisei să te culci pe la ora 1 – asta pentru că poate pentru prima oară în viaţă te-ai decis să îţi dai o lecţie ţie însuţi de perseverenţă.

15. În loc să te gândeşti obsesiv la nota de examen, îţi imaginezi că va trebui să ţii o conferinţă pe tema respectivă, pe una din temele cursului. Eşti doar în faza de documentare.

16. Ceai de mentă, ajută la o mai bună respiraţie.
Vitamina B1 – înainte se găsea în pastile, acum doar în B Complex. Te ajută foarte mult să te concentrezi, dar nu te bagă în fibrilaţii aşa cum face cafeaua.

17. Ieşi să te plimbi des. Nu mai avem chef să învăţăm pentru ca ni se pare ca e nedrept să fim obligaţi să învăţăm fix acea materie. Plimbările de zece minute până la colţ îţi redau sentimentul că esti liber şi că, dacă revii la birou să înveţi, este alegerea ta.

18. Evident, sport. Cu cât mai mult cu atât mai bine. Jogging-ul mi se pare cel mai potrivit, mai ales că nu durează mult şi te oxigenează foarte repede.

19. Te uiţi pe Facebook la mutrele studenţilor din anul mai mare şi îţi zici “Păi dacă urâţii ăştia au luat examenul, io de ce nu pot?”

20. Ai învăţat cinci minute? Bravo, ai o şansă în plus la examen. Nu te gândi că mai e mult, că materia e încă multă. La examen trebuie să atingi o linie invizibilă după care profesorul spune “Destul, subiectul 2!”. Orice minut învăţat creşte şansele să atingi acea linie.

21. Nu iei notele ca pe o chestie personală.

22. Cea mai importantă competenţă de care ai nevoie azi, pe lângă inteligenţa emoţională, este să selectezi rapid esenţialul dintr-o masă mare şi haotică de informaţii. Într-un aeroport sau într-un supermarket, pe Net sau la un curs e la fel. Aşa că nu e vorba de o materie cu nume nesuferit nici de un prof pe care îl visezi noaptea cu groază, e doar un joc-test util pentru viaţa ta: trebuie să prinzi repede esen
ţialul.

Fiecare curs e un Level al jocului, şi sunt zeci de Level-uri în viaţă, iar cei tari ies pe partea cealalată – a anului, sau a facultăţii, sau a vieţii. E păcat să rămâi prins la un Level doar pentru că nu ai chef la ora 23 noaptea să înveţi un curs nefericit.

Viața de student, chiar și în sesiune la 2 noaptea, e minunată: din păcate iți dai seama de asta doar după facultate.


Articolul complet: Noaptea dinaintea examenului. Cum înveţi când nu mai ai chef să înveţi în sesiune

Autorul: Ion Cosmovici




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *